مصالح نوین و تازه ترین تكنولوژی در معماری

مصالح نوین و تازه ترین تكنولوژی در معماری

مواد نانو به عنوان موادی که حداقل یگی از ابعاد آن (طول، عرض، ضخامت) زیر ۱۰۰ نانومتر باشد تعریف شده است، یک نانومتر یک هزارم میکرون یا حدود ۱۰۰۰۰۰ برابر کوچکتر از موی انسان است.

هدف از بررسی مواد در مقیاس نانو، یافتن طبقه جدیدی از مصالح ساختمانی با عملکرد بالا است که آنها را می‌توان به عنوان مصالحی با عملکرد بالا و چند منظوره اطلاق نمود. منظور از عملکرد چند منظوره، ظهور خواصی جدید و متفاوت نسبت به خواص مواد معمولی است به گونه‌ای که مصالح بتوانند کاربردهای گوناگونی را ارائه نمایند.

نانو تكنولوژی در معماری

کاربردهای محصولات نانو

  • کاربردهای عمدتاً الکترونیکی، به صورت فیلم‌های نانو لایه
  • افزایش مقاومت در برابر خوردگی‌، حفاظت در مقابل عوامل مخرب محیطی نانو به صورت پوشش‌های حفاظتی
  • پدیده‌های شیمیایی و فیزیکی به صورت نانو ذرات به عنوان پیش سازنده یا اصلاح ساز،
  • پدیده وتکنولوژی نانو لوله‌ها

درواقع یک بدنه نانو ساختار جامدی است که در آن انتظام اتمی، اندازه کریستال‌های تشکیل دهنده و ترکیب شیمیایی در سراسر بدنه در مقیاس چند نانومتری گسترده شده باشد.

تکنولوژی نانو در طراحی ساختمان

میتوان گفت که تکنولوژی نانو  بیشترین سهم را در صنایع فولاد، شیشه و بتن ایفا می‌کنند. کاربرد نانو ذرات در صنعت ساختمان که مهمترین آنها نانو لوله های کربنی و دی اکسید تیتانیوم هستند ، عموماً در سازه‌های اصلی باعث افزایش خواص مکانیکی نمونه‌ها شده و در بخش نازک کاری نیز کاربرد نانو پوشش‌ها در نمای داخلی و خارجی ساختمان‌ها نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

درواقع نانو پوشش‌های ساختمانی ضمن این که باعث دفع آب شده و جذب کثیفی را به حداقل می‌رسانند نمای ساختمان را در مقابل اشعه uv مقاوم می‌سازند. این نانو پوشش‌ها در سطوحی از جمله سیمان‌، آجر، سفال‌، سنگ معمولی‌، کاشی، مرمر‌، چوب‌، سرامیک، شیشه‌، فولاد، بتن به کار می‌روند.

نانو تكنولوژی در معماری

 تکنولوژی نانو و ویژگی‌ها آن در معماری

ساخت بتن تقویت شده، خود تعمیر کننده و خود تمیز شونده‌، شیشه های خود تمیز شونده ، مقاوم در برابر آتش و کنترل کننده انرژی و در نیتجه صرفه جویی در مصرف انرژی‌‌، استفاده از رنگ‌های حاصل از علم نانو که باعث عدم نفوذ باکتری‌ها به ساختمان‌های اداری، مسکونی، بیمارستان‌ها و غیره شده و به آنها عمری طولانی، محیطی عاری از باکتری و ماهیتیت غیر قابل کثیف شدن و فرسودگی می‌بخشد نیز از دیگر کاربردهای مهم فناوری نانو در صنعت ساختمان است.

 استفاده از مواد نانو در معماری

  • مواد نانو باعث پس زدن آب از روس سطوح
  • مواد نانو باعث عدم چسبندگی آلودگی و کثافات بر روری سطوح
  • مواد نانو باعث عدم رسوب گرفتن سطوح
  • مواد نانو باعث عدم رویت توسط چشم
  • مواد نانو باعث پایدار نمودن سطوح در برابر فرسایش
  • مواد نانو باعث ممانعت از خوردگی سطح توسط هوا
  • مواد نانو باعث جلوگیری از رشد قارچ
  • مواد نانو باعث سهولت پاکیزگی
  • مواد نانو باعث صرفه جویی در آب و مواد پاک کننده
  • مواد نانو باعث مقاومت بالا تا حدود ۴۰۰ درجه سانتیگراد
  • مواد نانو باعث برای بدن مضر نیست و مصموم کننده نیست.

تکنولژی نانو و پوشش‌های ساختمانی

خواص، رفتار و عملکرد بتن بستگی به نانو ساختار ماده زمینه بتن و سیمانی دارد که چسبندگی ، پیوستگی و یکپارچگی را به وجود می‌آورد.یکی از چالش‌هایی که در رشته مصالح ساختمانی به وجود آمده است، بتن با عملکرد بالا است. این نوع بتن مقاوم، از نوع مصالح کامپوزیت بوده و از نظر دوام جزو مصالح کامپوزیت و چند فازی مرکب و پیچیده است.

در صنعت بتن، سیلیس یکی از معروفترین موادی است که نقش مهمی در چسبندگی و پر کنندگی بتن با عملکرد بالا ایفا می‌کند.

محصول نانو سیلیس متشکل از ذراتی هستند که دارای شکل گلوله‌ای بوده و با قطر کمتر از ۱۰۰ نانومتر یا به صورت ذرات خشک پودر یا به صورت معلق در مایع محلول قابل انتشار هستند، که مایع آن معمولترین نوع محلول نانو سیلیس است. این نوع محلول در آزمایشات مشخص در بتن خود تراکم به کار گرفته شده است.

مواد نانو سیلیس معلق کاربردهای چند منظوره از خود نشان می‌دهد.

  • خاصیت ضد سایش
  • ضد لغزش
  • ضد حریق
  • ضد انعکاس سطوح

تکنولوژی نانو در صنعت  لوله‌ها

نانو لوله کربنی در ‌سال ۱۹۹۱ کشف شده است. نسل جدیدی از کربن است که از مواد نانو کربنی ساخته شده است.

نانو لوله‌های کربنی دارای ساختاری هستند که آنها را از فولاد قوی‌تر و بسیار سبک می‌کند به طوری که می‌توانند خمیدگی و کشش را بدون شکستن تحمل نمایند و در آینده جایگزین الیاف کربن خواهند شد. که در کامپوزیت‌ها به کار برده می‌شوند.

نانو لوله‌ها با توجه به تحقیقات انجام شده در مرکز تحقیقات بتن وابسته به موسسه ACI شاخه ایران، دارای مقاومت کششی بیش از هر نوع الیاف بتنی شناخته شده هستند. نانو لوله‌ها خواص ویژه قابل ملاحظه حرارتی و الکترکی از خود نشان می‌دهند. به طوری که هادی بودن حرارت آنها بیش از دو برابر الماس و هادی بودن الکتریکی آنها در حدود ۱۰۰۰ برابر  فلز مس است.

 ویژگی‌ها نانو در لوله ها

  • خواص ویژه مکانیکی هدایت حرارتی و الکترونیکی
  • نسبت طول به قطر بسیار بالا
  • اندازه کوچک فایبرها و قابلیت پخش شدن بالا در زمینه سیمان و بتن

تکنولوژی نانو در پوشش‌های سنگ و چوب

 

میتوان گفت نانو پوش‌شهای سنگ و چوب برای سطوح سنگی نفوذ پذیر که خاصیت مکندگی دارند نیز موارد استفاده بسیاری دارند. ترکیبات این نانو پوشش‌ها معمولاً شامل الماس، نقره، شیشه و سرامیک هستند.‌ با توجه به موارد مصرف ممکن است متفاوت باشند، اما در اکثر آنها فاز حامل آب و الکل است و ذرات آنها تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد مقاوم هستند.این نانو پوشش‌های آنتی باکتریال‌، مقاوم در برابر آب، هوا‌، مواد ارگانیکی و غیره ارگانیکی هستند و یکی از پوشش‌های اصلی صنعت ساختمان به شمار می‌روند. نانو پوشش‌های سنگ و چوب ترکیباتی هستند که ضمن حفظ ظاهر اصلی سطح باعث عدم ایجاد چسبندگی در سطح شده  و آب‌، چربی و سایر و آلودگی‌های را از سطح دفع می‌کنند.

ویژگی‌ها نانو پوشش‌های سنگ و چوب

  • پوشش سطوح منفذدار
  • حفظ تنفس سطوح
  • حفظ سطوح در برابر عوامل محیطی
  • امکان تمیز شدن لک‌ها از جمله چربی‌ها و روغن ها با آب
  • جلوگیری از ایجاد کپک جلبک و مشابه آنها و محافظت سطوح از تاثیر نم و کثیفی‌ها

تکنولوژی نانو پوشش‌های سنگ و چوب (سیمان‌های الیافی)

درواقع استفاده از نانو پوشش‌های سنگ و چوب در نمای ساختمان باعث عدم نفوذ کثیفی‌ها‌، باکتری‌ها و غیره به داخل ماتریس می‌شوند و ظاهر اولیه نما را بخه خوبی حفظ می‌نمایند.

ساختمان‌هایی که با سیمان‌های الیافی ساخته می‌شوند پس از مدتی به منبع لکه و کثیفی تبدیل می‌شوند. سیمان استفاده شده در نمای ساختمان‌ها کثیفی‌ها و کپک‌ها را می‌کده و با تاثیر نور خورشید آنها را به خوبی در داخل سیمان جایگزین می‌کند. دور کردن این لکه‌ها و کثیفی‌ها کار بسیار مشکلی است.

 

تکنولوژی نانو در مصالح آجری

در این گونه موارد نیز استفاده از نانو پوشش‌های سنگ و چوب ضروری به نظر می‌رسد.درخت‌های بزرگ اطراف ساختمان‌ها با به جا گذاشتن آثار خود بر روی سطوح ساختمان‌ها باعث می‌شوند نمای ساختمان‌ها به مرور زمان رنگ سبز درختان را به خود گرفته و برای تمیز کردن آن‌ها باید از ابزار تمیز کننده با فشارهای قوی استفاده شود، اما این عمل نیز باعث می‌شود پس از چند ماه در سطح ساختمان چسبندگی بیشتری ایجاد شود و سریع‌تر و راحت‌تر از قبل کثیفی‌ها را به خود جذب کنند.

تکنولوژی نانو در مصالح ماسه سنگ‌ها

میتوان گفت که در  شرایطی که استفاده از تمیز کننده‌های با فشار بسیار قو‌ی  کارساز نیست. اما در صورت استفاده از نانو پوشش‌های سنگ و چوب در حالی که به سطح اجازه تنفس داده می‌شوند، باعث عدم نفوذ مواد به سطح شده، بدین ترتیب رنگ و ساختار اصلی سطح حفظ م‌یشود. بتن گازی و ماسه سنگ‌هایی که ساختار سفید رنگی دارند و اغلب در آتلیه‌ها و ایوان‌ها به کار می‌روند‌، کثیفی‌ها و چربی‌ها را جذب کرده و ظاهر آنها خیلی سریع به صورت نامطلوبی تغییر می‌کند.

تکنولوژی نانو در مصالح شیشه خود تمیز شونده

نکته ای که درواقع درشیشه خود تمیز شونده باید به آن توجه کرد که این ماده یک لایه نیست که بر روی سطوح کشیده شود، بلکه تغییر شیمیایی در سطح مولکولی است. که از آلوده شده سطح جلوگیری می‌نماید. این ترکیب آب گریز ، نمی‌گذارد تا آب یا هر ذره دیگری بر روی سطح شیشه یا کروم بنشیند. این ماده بسیار نازک و شفاف است و اصلاً قابل مشاهده به وسیله چشم نیست.

بنابراین اگر جسمی بر روی این سطوح بنشیند تنها با ریختن آب بر روی سطح یا باریدن باران پاک خواهد شد.این ذرات نانو بر روی مولکول‌های سطوح می‌چسبند و مانع از نفوذ هر نوع ماده دیگرب بر روی سطوح می‌شوند. میب‌ینید که آب هرگز بر روی سطوح ‌آغشته شده به وسیله این ماده نمی‌ایستد.

درواقع شیشه‌هایی که با استفاده از فناوری نانو ساخته می‌شوند، اجازه می‌دهند که آلودگی‌ها با آب ترکیب شوند و به این وسیله بدون دخالت هیچ ماده دیگری از روی شیشه سر بخورند. این مواد همچنین مانع از رسوب نمک‌ها بر روی سطوح شیشه می‌شوند.

حقیقت واقع ، این مواد به وسیله آب، مواد پاک کننده یا فشار فیزیکی از سطح شیشه جدا نمی‌شوند.قطرات آب و حتی انواع حشرات نمی‌توانند روی آنها بنشینند یا حرکت کنند، چون به قدری سطح این شیشه‌ها صاف است که چنین امکانی وجود ندارد.

تکنولوژی نانو درمواد و شیشه‌های کنترل کننده انرژی

این نوع شیشه‌ها ضمن دارا بودن تنوع در رنگ و سایر خصوصیات، قادرند با کاهش شدید امواج ماوارء بنفش و مادون قرمز عبوری و تنظیم عبور نور مرئی، در زمستان تا ۸۵ درصد و در تابستان تا ۸۰ درصد از هدر رفتن انرژی داخل ساختمان جلوگیری کرده و در صرفه جویی مصرف انرژی، نقش بسزایی داشته باشند.

تکنولوژی نانو مواد و شیشه‌های محافظ در برابر آتش

یکی دیگر از دستاوردهای فناوری نانو شیشه‌های محافظ در برابر آتش است . این محصول از طریق قرار دادن یک لایه شفاف محتوای نانو ذرات سیلیس در میان دو صفحه شیشه‌ای ساخته می‌شود که در هنگام گرم شدن شیشه این لایه شفاف تبدیل به محافظی سخت، تیره و مقاوم در برابر آتش می‌شود.

تکنولوژی نانو در فولاد‌

فولاد‌ یکی از فلزات بسیار مهم در صنعت ساخت وساز است. تحقیقات نشان داده که اضافه نمودن نانو ذرات مس به فولاد از ناهمواری‌‌های سطحی فولاد می‌کاهد.‌ در نیتجه تعداد عوامل افزایش دهنده تنش و در نهایت ترک خوردگی‌های ناشی از خستگی سازه‌هایی مانند پل‌ها و برج‌ها، که در آنها بارگذاری به طور متناوب انجام می‌گیرد را محدود می‌سازد.

تکنولوژی نانو دررنگ نانو عایق

رنگ نانو عایق محصولی است که با کمک فناوری نانو موفق شده است. در عین برآورده ساختن مسائل زیست محیطی‌، عایق کاری حر‌ارتی با پوشش لایه نازک را به همراه محافظت از خوردگی و مقاومت در برابر رطوبت و رشد کپک و قارچ، یک جا به ارمغان آورد.

استفاده از رنگ نانو عایق در ساختمان می‌تواند تا ۴۰٪ موجب کاهش هزینه‌هایسیستم گرمایشی و سرمایشی شود. همچنین رنگ نانو عایق موجب افزایش عمر تاسیسات ساختمان می‌شود و در یک دوره میان مدت باعث کاهش هزینه‌های ساختمان از جمله رنگ آمیزی مجدد، نهایت هزینه‌های ناشی از صدمات رطوبت، نم و رشد کپک و قارچ و در هزنیه های مربوط به مصرف انرژی می‌شود.

مهمترین خصوصیات نانو در رنگ‌های نانو عایق

  • نانو باعث میشود که رنگ آمیزی و عایق کاری دیوارها، کف‌، سقف و بام ساختمان
  • نانو باعث میشود که کاهش مصرف انرژی و اصلاح الگوی مصرف
  • نانو باعث میشود که صرفه جویی حداقل ۴۰ درصد در مصرف انرژی سرمایش و گرمایش
  • نانو باعث میشود که رنگ پایه آب، بدون نیاز به حلال و دوستدار محیط زیست
  • نانو باعث میشود که پوشش ضد نم و رطوبت، آب گریز ، مقاوم در برابر نفوذ باران و رطوبت محیط
  • نانو باعث میشود که قابل استفاده در نمای بیرونی و بام ساختمان‌ها به دلیل مقاومت بسیار بالا در شرایط جوی مختلف
  • نانو باعث میشود که با چسبندگی بالا بر روی سطوح فلزی، چوبی، گچی‌، سیمانی‌، بتنی، گالوانیزه و سایر سطوح
  • نانو باعث میشود که دارای قابلیت تنفس رنگ و پوشش به میزان
  • نانو باعث میشود که قابل شستشو با آب و صابون و راحتی تمیز نمودن سطح
  • نانو باعث میشود که مقاوم در برابر رشد باکتری ‌ها، کپک و قارچ
  • نانو باعث میشود که قابلیت استفاده به صورت بی رنگ (شفاف) متناسب با جنس سطح
  • نانو باعث میشود که با ۱۶۰۰ طیف رنگی، جایگزین بسیار مناسب رنگ
  • نانو باعث میشود که ضد اشعه uv خورشید
  • نانو باعث میشود که دمای مناسب جهت اعمال پوشش:۱۰ تا ۵۰ درجه سانتیگراد

مطالب مرتبط